logo-luckyfish
+48 510 255 745
ul. Raciborska 17, 30-384 Kraków
Poniedziałek: od 13:00 do 18:30, Wtorek – Czwartek: od 10:00 do 18:30, Piątek: od 9:00 do 19:00, Sobota: od 10:00 do 15:00

Festiwal Koreańskiego Kimchi

Mieszkańcy Warszawy i Krakowa, w dwa najbliższe weekendy będą mogli przekonać się, że oryginalne koreańskie kimchi to produkt niezwykły. W ramach Festiwalu Koreańskiego Kimchi, będzie można wypróbować nie tylko najwyższej jakości kimchi sprowadzone od renomowanego producenta, ale zobaczyć jak komponuje się ono z nowoczesną kuchnią. Kimchi będzie serwowane w trzech wersjach:

  • wegańskiej: kimchi z czarnuszką i sezamem,
  • wegetariańskiej: Mini Brioche z kotlecikami falafel i kimchi, podane z majonezem aromatyzowanym kolendrą,
  • i mięsnej: Mini Burgery z wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną oraz kimchi i majonezem aromatyzowanym kolendrą.

Udział w degustacji jest bezpłatny.

Lokalizacja degustacji:

Warszawa:

8-9 października

  • 11:00-17:00 przed Galerią Północną
  • 10:00-16:00 przed Halą Mirowską

15-16 października

  • 12:00–18:00 przed Galerią Północną
  • 11:00–17:00 Wybrzeże Kościuszkowskie przy CNK (Centrum Nauki Kopernik)

Kraków:

8-9 października

  • 11:17:00 przy Rondzie Mogilskim,
  • 12:00-18:00 Strefa Błonia

15-16 października

  • 11:17:00 przy Rondzie Mogilskim,
  • 12:00-18:00 w Hali Lipowej

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę.

Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.

Czym jest kimchi?

Kimchi od przynajmniej 1300 lat produkowane jest w Korei. Jest to naturalnie fermetowana mieszanka warzyw, której podstawą tradycyjnie były: rzepa, kapusta pekińska albo ogórek. Dziś najczęściej spotykane jest kimchi na bazie kapusty pekińskiej. Nie jest to jedyny składnik kimchi. Aby uzyskać pełnię smaku producenci z Korei Południowej stosują wiele naturalnych dodatków. Najważniejsze z nich to: rzodkiew japońska, ostra papryka gochugaru mielona, kapusta musztardowa, kapusta sarepska. Na finalny smak wpływają także przyprawy, wśród których często stosowane to: czosnek, cebula dymka, ekstrakt ze śliwek, ekstrakt z owoców yuzu, sól, cukier, zielona herbata w proszku, pieprz syczuański, ale także suszone wodorosty. W wersjach nie wegetariańskich często stosowany jest dodatek sosu rybnego (produkowany z fermentowanych sardeli, które po ponad roku procesu fermentacji nie mają już rybnego posmaku, natomiast dzięki umami wzmacniają smak warzyw). Ale najważniejszą rolę w produkcji kimchi, podobnie jak przy kiszeniu ogórków czy kapusty, pełnią bakterie kwasu mlekowego (w tym Lactobacillus plantarum) – a w Korei używa się specjalnie wyselekcjonowanych zakwasów, co gwarantuje niepowtarzalny smak.

Kontynuując przeglądanie witryny luckyfish.pl, zgadzasz się na używanie plików cookie. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Więcej informacji

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku,
my i nasi partnerzy uzyskujemy dostęp i przechowujemy informacje na urządzeniu oraz przetwarzamy dane osobowe, takie jak unikalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie czy dane przeglądania w celu wyboru oraz tworzenia profilu spersonalizowanych treści i reklam, pomiaru wydajności treści i reklam, a także rozwijania i ulepszania produktów. Za zgodą użytkownika my i nasi partnerzy możemy korzystać z precyzyjnych danych geolokalizacyjnych oraz identyfikację poprzez skanowanie urządzeń.

Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Zamknij